Het is nationale vredesweek. Het thema is: ‘Iedereen kan iets voor vrede doen.’ Vredesorganisatie Pax, die de week organiseert, schrijft op haar website: ‘De Vredesweek is hét moment om samen in actie te komen.’
Ik vind ieder moment een actiemoment. Niet alleen in deze week, maar in alle weken van het jaar. Iedere dag, iedere uur, ieder moment. Als je alleen bent én als je met anderen bent.
Vrede vergt niet zoveel.
Om te beginnen zou je jezelf kunnen leren kennen. Wat drijft jou? Waar hecht je waarde aan? Waar heb je moeite mee? Waar komen je emoties vandaan, wat zijn ze, wat doen ze met je? Niet alleen emoties als boosheid, schaamte, verveling, jaloezie, verdriet of angst maar ook gevoelens van bijvoorbeeld verwondering, trots, hartstocht, geluk, voldaan, geamuseerd of dankbaar zijn. Je zou mindfulness kunnen beoefenen om je daarvan bewuster te worden. Je zult merken dat je dat helpt om vrede met jezelf te ontwikkelen en om een (nog) tevredener mens te worden.
Een andere belangrijke actie is dat je de overtuiging loslaat dat er binnen wat voor relatie dan ook, één de sterkste zou moeten zijn. Daar heb je moed voor nodig, om de ander net zo belangrijk te maken als jezelf. Streef naar win-win. Niemand hoeft daarbij in welke vorm dan ook verlies te lijden.
Daarnaast helpt het voor de vrede als je een houding hebt van open staan voor en van benieuwd zijn naar de ander. Zoek naar overeenkomsten in plaats van verschillen. Die open en waarderende houding vragen we tijdens dialogen van de deelnemers. Dat levert onverwacht snel verbinding, inzichten en diepgang op.
Empathie ontwikkelen is ook uitermate behulpzaam. Leren voelen wat anderen voelen voordat we erop reageren. Anderen in hun waarde laten, ook al is die waarde anders dan jij zou wensen. Roman Krznaric, schrijver van het boek ‘Empathy’, zegt: ‘ Het ontwikkelen van empathie kan een revolutie in menselijke relaties teweeg brengen.’ Dat hebben we nodig als we vrede willen.
Luisteren is bij deze stappen één van de meest wezenlijke acties om vrede te bewerkstelligen. Écht luisteren naar jezelf en naar de ander. Zonder angst te hebben voor wat je te horen krijgt of de manier waarop dat wordt gebracht. Week in, week uit. Dag in, dag uit. Ieder moment. Het vergt oefening. En het geweldige eraan is: je kunt er klein en altijd (opnieuw) mee beginnen.