Skip to main content

Over dialoog

By 11 augustus 2017oktober 18th, 2017Algemeen
Verhalen - Mindfulness in communicatie

Harmonie en vrijheid
“Ik ben mijn hele leven op zoek naar harmonie. Ik wil harmonie zaaien en ben tegelijkertijd op zoek naar vrijheid. En die dingen komen samen in de dialoog. Harmonie niet in de kleffe zin, maar dat we weten dat we samen kunnen zijn in plaats van moeten zijn.”

 Dialoog is een soort mest
“Ik vind dat de mensen te weinig besef hebben van wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Dat hoeft maar iets heel kleins te zijn maar het effect ervan kan heel groot zijn. Als je met elkaar in dialoog gaat dan raak je om te beginnen van je vooroordelen af. In plaats van vooroordeel groeit respect en van daaruit vertrouwen. En vanuit vertrouwen kom je tot openheid en vrijheid. Daaruit komt verbinding en harmonie, en daaruit komen voort: zelfbewustzijn, creativiteit, motivatie en samenwerking.”  Daarom zet ik me in voor de dialoog. Omdat ik elke keer ervaar dat iedereen anders naar huis gaat dan dat hij of zij gekomen is. Verrijkt, opgelucht, geïnspireerd, uitgedaagd. Dialoog is een soort voedingsbodem. Een soort mest!”

We praatten terwijl het buiten langzaam lichter werd
“Bij mijn eerste dialoog stonden we in de vroege ochtendkou te wachten, werden door het donker naar een heel klein kamertje met kleine raampjes gebracht waar het naar koffie rook en waar koekjes klaarstonden. Het gesprek paste in die sfeer. We praatten terwijl het buiten langzaam lichter werd. Het voelde daar zo beschermd, in dat gesprek kon alles aan het licht komen. Daardoor ontstond een heel bijzondere verbondenheid. Ja, dat was magisch”

Ik heb eerder een dialoog begeleid over de toekomst van een grote bank. Daar zaten managers en samenwerkingspartners aan tafel. Als je dan hoort wat voor idealistische ideeën er op tafel komen! Hoe de bank zou moeten functioneren, onderdak bieden, een leeromgeving zou moeten zijn. Ook een heel mooie herinnering heb ik aan een dialoog over samenwerking tussen drie fuserende organisaties. Hoe aanstaande collega’s elkaar persoonlijk leerden kennen en een vorm van vertrouwen smeedden. Prachtig.”

Luisteren geeft bestaansrecht
“Ik zou willen dat mensen de onderschatte waarde van naar elkaar luisteren gaan erkennen en dat ze zich realiseren dat echte innovatie, echte vrede, echt mogen zijn wie je bent komt door naar elkaar te luisteren, In mijn beleving geeft luisteren bestaansrecht. En als je elkaar bestaansrecht geeft , zet je elkaar in je kracht.“

Veel meer met organisaties aan de slag
“Ik ga veel meer met organisaties aan de slag in Tilburg. Daar ga ik na de Week van de Dialoog weer mee verder. Er is nog zoveel mogelijk. Er zijn steeds meer mensen die echt verandering willen in de manier waarop ze met bijvoorbeeld hun klanten of hun collega’s omgaan.  En daar wil ik graag een rol in spelen.”

Interview: Hanneke Beekers, Breda in Dialoog.